3 skvělé tipy na zpracování třešní

 

Třešně a višně a jejich způsoby zpracování a uskladnění

Třešně milujeme jako čerstvé, ale i v podobě vynikajících marmelád anebo v cukrovém nálevu. A což teprve višně naložené v brandy. Máte-li na své zahradě vícero těchto ovocných stromů, pořiďte si pro usnadnění práce odpeckovač pro jejich zpracování.

Již delší dobu jsou známi i kříženci s třešněmi takzvané sladkovišně, ovšem ty jsou určené spíše k okamžité spotřebě, než k dlouhodobému uskladnění po dalším zpracování.

Odpeckovač třešní DELÍCIA
Odpeckovač třešní DELÍCIA ( foto: Tescoma )

Pozor na vrtuli třešňovou

Časné odrůdy třešní jsou vhodné pro zavařování, neboť je nestihne napadnout vrtule třešňová. Máte-li pozdější odrůdu a k napadení vrtulí již u ní došlo, namočte na hodinu třešně do slabého solného roztoku. Larvy vrtule opustí plody a vy pak plody slané příchuti jednoduše zbavíte propláchnutím studenou vodou.

1. Znáte pastu z třešní a višní?

Na výrobu pasty budete potřebovat 1 kg protlaku z třešní a ½ kg cukru. Nad kastrolem vypeckujte hodně zralé třešně a višně, aby vám z nich nevytekla šťáva jinam. Ovocnou hmotu duste do měkka pod pokličkou. Následně prolisujte přes pasírovací cedník anebo v mlýnku na ovoce. Protlak z třešní za stálého míchání vařte tak dlouho, než se jeho objem zmenší o třetinu. Poté vmíchejte cukr a vařte tak dlouho, dokud pasta není natolik hustá, že neteče.

Připravte si formičky, ty vymažte olejem a do nich vtlačujte pastu. Dobře se osvědčilo také roztírání pasty na olejem pomazaný pečící papír ve vrstvě asi 1 cm vysoké. Pastu je pak potřeba ještě sušit pomalu v troubě při teplotě cca 60 °C. Ve výsledku musí být pasta vláčná a částečně měkká.

Z formiček je třeba pastu vyklepnout, na papíře rozkrájet na kostičky a ty obalit v krupicovém cukru. Následně se třešňové kostky uskladňují v neprodyšných krabičkách.

2. Jak vyrobit jemnou třešňovou marmeládu

Na 1 kg třešní bude zapotřebí 150 g cukru a polovina lžičky kyseliny citronové. Dobře vyzrálé třešně odstopkujeme a v hrnci dusíme pozvolna na mírném ohni tak dlouho, dokud nezměknou a nezačnou se jim odlučovat pecky. Nyní marmeládu protlačte přes hustější sítko, nebo přes pasírovací sáček. Třešně tak zbavíte slupek a pecek.

Rozvar poté smíchejte s cukrem a kyselinou citronovou a vařte jej, dokud nezhoustne natolik, že kapka utvořená na talíři velmi rychle ztuhne. Ještě za horka marmeládu naplňte do ohřátých skleniček, a ty následně uzavřete. Vše sterilizujte asi 5 minut při teplotě cca 85 °C.

3. Vyrobte si vlastní višňové brandy

Na 1 kg višní kyselek budete potřebovat 125 g cukru, 500 ml brandy a 2 lžíce vody. Pevné a dosud nepřezrálé višně opláchněte pod vodou a stopky jim zastřihněte tak, aby na každé višni zbyl malý kousek stopky. Díky tomu nebude z višní vytékat šťáva.

Připravte si vyšší zavařovací láhev, višně do ní nasypte a přelijte je brandy. Sklenici dobře uzavřete a nechejte stát někde na slunci. Jakmile uplynou 2 týdny, brandy z višní slijte, smíchejte s vychladlým cukrovým rozvarem a vše znovu přeceďte přes filtrační papír. Láhve poté uzavřete a nechejte zrát 14 dní.

 

 

Kam dále?

Přečtěte si také:

Jahody – královské ovoce a jeho varianty uskladnění

S vodou zacházejte opatrně – pomůžou vám čerpadla

Jak vybrat nejlepší granule pro vašeho psa

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print