Jak si vypěstovat vlastní žampiony

Jak (a proč) si vypěstovat vlastní žampiony

Houby jsou odpradávna nejen zdrojem nebezpečných látek, majících na svědomí nezanedbatelný počet předčasných odchodů z tohoto světa, ale zároveň vyhledávanou pochoutkou. Říše hub je proto pevnou součástí pohádek a mýtů. Představu čarodějnice máme spojenou s muchomůrkou červenou a Alenka v říši divů zase pomocí houby dokázala měnit svoji velikost. Přenesme se však do reálného světa a pohlédněme na houby jako na prospěšný doplněk stravy. Některé z nich, například žampiony, si lze vypěstovat přímo doma.

Proč konzumovat houby

Svět potravin řadí houby mezi zeleninu, i když se o rostliny nejedná. Obsahují totiž cenné výživové prvky, a jsou tak lidskému zdraví prospěšné stejně jako zelí nebo rajče. Bylo prokázáno, že v houbách přítomný selen tlumí záněty a pomáhá omezit zhoubné buněčné dělení. Houby také obsahují látky, díky kterým je lidské tělo schopné pod vlivem slunečního záření vytvářet vitamín D. V poslední době jsou populární a doporučované beta glukany, které se izolují z exotických hub. Beta glukany působí jako silné antioxidanty; organismus chrání před účinky škodlivého záření, pomáhají v boji proti infekčním onemocněním a zpomalují stárnutí.

Recept – Těstoviny se žampiony

Suroviny:

  • Těstoviny 400 gramů (špaget nebo tagliatelle)
  • olej olivový 1 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • žampiony 500 gramů
  • smetana na šlehání 2 lžíce
  • sýr Parmezán 50 gramů
  • petrželka velkolistá
  • sůl
  • pepř
Postup:

  1. Těstoviny se žampiony – 4 porce, doba přípravy cca 25 min.
  2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Žampióny očistěte a nakrájejte na čtvrtky a na oleji osmažte.
  3. Podlijte je 2 lžícemi vody z těstovin, mírně osolte a krátce poduste.
  4. Přidejte smetanu, prohřejte, opepřete čerstvě namletým pepřem.
  5. Posypte 4 lžícemi nasekané petrželky.
  6. Promíchejte s těstovinami.
  7. Podávejte s nastrouhaným sýrem.

Žampion: nenáročná houba s neobyčejnými účinky na zdraví

Žampiony dokážou růst téměř všude. Velkou výhodou je proto možnost jejich pěstování ― růst žampionového podhoubí (na rozdíl od hříbků nebo křemenáčů) totiž nevyžaduje přítomnost kořenových vlásků určitých druhů stromů. Komerčně se začaly žampiony pěstovat na konci 19. století.

Žampiony v polévkách, salátech, omáčkách, marinované či restované jsou oblíbenou pochutinou. Vědecké studie potvrdily následující pozitivní účinky žampionů na lidské zdraví:

  • Prospívají srdci
  • Posilují imunitní systém
  • Prostřednictvím v nich obsažené kyseliny linolenové pomáhají krotit rakovinné bujení
  • Ulevují od chronických zánětů, například při cukrovce

Sledujte odkud jsou žampiony, které kupujete:

Žampiony v supermarketu většinou pocházejí z našich a zahraničních pěstíren. Domácí produkci před pár lety začal likvidovat dovoz levnějších žampionů z Polska, u některých zásilek však byla překročena bezpečná dávka pesticidů.

 

 

Vlastní žampiony celý rok

Vypěstovat žampiony není složité. S trochou péče vyrostou ve skleníku, ve sklepě, v garáži nebo na balkóně. Světlo nepotřebují. Specializované firmy dodávají takzvané žampionové zahrádky. Stačí dodržovat pokyny výrobce a zhruba za měsíc se můžeme těšit na první sklizeň.

Substrát pro pěstování žampiónů - Žampionová zahrádka 9kg
Substrát pro pěstování žampiónů – Žampionová zahrádka 9kg

Substrát pro pěstování hlívy ústričné
Substrát pro pěstování hlívy ústričné

Set obsahuje v kostce lisovaný žampionový substrát a sáček s krycí zeminou. Nejprve je třeba substrát zhruba na 20 dní uložit na místo s teplotou 20 až 24 °C. Během této doby žampionové mycelium proroste jeho celým obsahem. Na povrchu je vidět v podobě našedlých, po houbách vonících vlásků. Jakmile je substrát prorostlý, jeho povrch se lehce nakypří asi do hloubky zhruba 2 cm a potom překryje zeminou. Tu je lepší navlhčit zvlášť, ne ji zalít až když je na povrchu substrátu.

Do substrátu by se totiž nemělo dostat přebytečné množství vody. Celou zahrádku je potom potřeba překrýt igelitem, avšak tak, aby substrát mohl dýchat. Zemina se potom nakypří ještě jednou ― když podhoubí proroste na její povrch. Tak budou žampiony růst rovnoměrně po celé ploše.

Zahrádku je třeba uchovat ještě zhruba tři dny při stejné teplotě a pak ji přemístit do prostředí s nižší teplotou (14 až 18 °C) a již nezalévat. Postupně se objeví plodnice žampionů, první o velikosti špendlíkové hlavičky. Se zálivkou se opět pokračuje, až vyrostou do velikosti zhruba 1 cm. Plodnice požadované velikosti se vykroutí a po sklizni se krycí zemina opět lehce nakypří. Další houby lze očekávat podle podmínek zhruba za týden. Žampiony rostou v cyklech, kterých bývá přibližně pět.

Vypěstovat si tak lze světlé nebo tmavé žampiony či trochu odlišným způsobem hlívu ústřičnou.

Recept – Guláš z hlívy ústřičné

Suroviny:

  • hlíva ústřičná 1 kg (čerstvá)
  • cibule 1 kus
  • paprika červená 1 ks, střední velikost
  • paprika žlutá 1 ks, střední velikost
  • olej 2 lžíce
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • mouka pšeničná hladká 1 lžíce
  • česnek 4 stroužky
  • paprika 2 lžičky (mletá)
  • šalvěj 1 snítka
  • sůl
Postup:

Guláš z hlívy ústřičné – 4 porce, doba přípravy cca 50 min.

  1. Připravte si hlívu a další suroviny. Hlívu očistěte a nakrájejte na delší nudle. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Papriky nakrájejte na malé kousky.
  2. Hlívu zprudka opečete v kastrolu na rozehřátém na oleji. Následně přidejte jemně nakrájenou cibuli, mletou papriku a protlak, osolte.
  3. Vše promíchejte a nechte zvolna dusit pod pokličkou.
  4. Přidejte drobně nakrájený česnek, obě nakrájené papriky a nezapomeňte na lístky šalvěje.
  5. Vše znovu promíchejte.
  6. Následně guláš zahustěte. Přilijte 5 dl vody rozmíchané s moukou, trochu zvyšte teplotu a za stálého míchání vařte a nechte zhoustnout.
  7. Po požadovaném zhoustnutí opět zmírněte teplotu a guláš ještě nechte zvolna vařit asi 20 minut.
  8. Můžete podávat jen s chlebem, případně uvařit brambor, rýži nebo těstoviny.

 

Přečtěte si také další návody, jak si vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce:

Vypěstujte se si vlastní rajčata

Návod na pěstování česneku

Pěstujeme kořenovou zeleninu

Jak správně pěstovat okurky

Pěstování paprik

Výsadba jahodníku

Vlastní zeleninu z vlastního skleníku

Jak vybrat skleník

 

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print