Jak uskladnit houby, aby co nejdéle vydržely

 

Jak uskladnit houby, aby co nejdéle vydržely

Houbová sezóna pro mnohé z nás znamená plné košíky těch nejlepších lahůdek. Ovšem i ty největší lahůdky se nám omrzí, pokud je konzumujeme denně. Houby sice lehce podléhají zkáze, ale pořád existuje mnoho osvědčených způsobů, jak si je můžeme uchovat i na zimu, kdy se nám po houbových pochoutkách začne opět stýskat.

S přebytky do mrazáku, sušičky, nebo do sklenic

I když v houbařské sezóně hrají houby v našem jídelníčku hlavní roli, měli bychom myslet i na zimu a uchovat si houby například

  • sušením
  • zavařováním
  • mrazením
  • naložením společně se zeleninou.

Nakládání do soli už se dnes příliš nedoporučuje. Nebo se pusťte letos do nakládání houbových pečenáčů ze suchohřibů.

Houbové pečenáče nakyselo

Naložit na kyselo lze i houby předem obalené a osmažené. Výsledkem jsou pak vynikající houbové pečenáče. Nejvhodnější jsou na jejich výrobu tvrdší druhy hub, jako praváky a podborováky.

  1. Tak, jak jste zvyklí, houby osmažte jako řízek v trojobalu. Ideální je, jsou-li houby nakrájené asi na 1 cm silné plátky.
  2. Jakmile jsou osmažené houby vychladlé, připravte si nálev ze 2 dílů vody, 1 dílu octa, soli, cukru, bobkového listu, hořčičného semínka, přidejte pár kuliček černého pepře, nového koření a jalovce a snítku rozmarýnu.
  3. Nálev vařte 5 minut a nechejte vychladnout.
  4. Na dno sklenic uložte kousek bobkového listu a pak už skládejte smažené houby a prokládejte je krájenou cibulí.
  5. Nakonec zalejte nálevem a dobře uzavřete.

Chcete-li houbové pečenáče uschovávat na delší dobu, chvilku je sterilujte. Ke konzumaci bez konzervace jsou pečenáče připravené již po třech dnech.

Houby sušte, dokud nešustí

Snad nejběžnější způsob uchování hub je jejich sušení. Zdravé a očištěné houby pokrájejte na plátky a navlečte je na nit nebo je položte na staré síto z okna, případně usušte v potravinové sušičce. Nedoporučuje se houby sušit na novinách. Houby se totiž na ně snadno přilepí a při sundávání z novin pak s nimi sloupnete i tiskařskou čerň.

Přemýšlíte nad nákupem sušičky ovoce, hub a dalších potravin? Přečtěte si článek: Jak vybrat sušičku ovoce

Skvělým kořením do různých pokrmů je usušený pestřec bradavčitý. Ten se dá po usušení perfektně rozdrolit na koření. To se pak používá pouze v malém množství do omáček, polévek nebo pod maso. Ve velkém množství je jedovatý. Houby sušené na prudkém slunci ztrácejí nejen barvu, ale i aroma, sušte je tedy ve stínu. Pro sušení vybírejte méně šťavnaté druhy hub.

Zmrazování hub

Houby se dají naštěstí také velmi dobře zmrazit. Zmrazujte však vždy jen zcela čerstvé a očištěné houby. Na rozdíl od hub určených k sušení je možné houby před zmrazením rychle propláchnout pod tekoucí vodou anebo je předvařit či podusit.

Podle tuhosti a velikosti hub předvařujeme cca 4 – 8 minut ve vařící vodě se špetkou kyseliny citronové a trochou soli. Jakmile jsou předvařené, ponoříme je do studené vody, necháme zcela vychladnout, uložíme do dobře uzavíratelného boxu a zmrazíme.

 

 

 

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestPrint this page