Jak zpracovat úrodu rajčat

Rajčata a jejich zpracování pro dlouhodobější uskladnění

Rajčata patří v naších domácnostech mezi velmi oblíbenou zeleninu, a není divu. Rajská jablka jsou velmi chutná, obsahují cenné látky, vitamíny a jejich pravidelní konzumace působí preventivně proti vzniku rakoviny.

Navíc z rajčat můžeme připravit celou řadu těch nejrůznějších pokrmů od omáček, přes saláty, leča, polévky, protlaky, kečupy, džusy, ale můžeme je také sušit nebo sterilovat.


Rajčatová šťáva

Pro milovníky mimořádné chuti rajčatové šťávy přinášíme návod na její výrobu. Na 1 kg rajčat si připravte

  • 1/2 litru vody,
  • šťávu ze dvou pomerančů,
  • 2 lžičky soli,
  • 2 lžičky cukru,
  • 2 lžičky octa
  • 1 sáček pomůcky ke konzervování.

Rajčata nejprve dobře omyjte a nakrájejte na malé kousky. Připravte si vhodný hrnec a do něj dejte rajčata společně s vodou, pomerančovou šťávou, přidejte sůl, cukr a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Vařte cca 10 minut, dokud nejsou rajčata zcela rozvařená. Směs v nádobě odstavte z vařiče, přikryjte poklicí a nechejte přibližně 5 minut odpočívat.

Následně rajčata rozmixujte a vzniklou hmotu přeceďte přes síto. Takto získanou šťávu znovu přiveďte k varu, odstavte z vařiče a přimíchejte do ní ocet společně s konzervační pomůckou. Vše důkladně promíchejte a ihned šťávu přelévejte do připravených vyčištěných sklenic. Šťávu je nutno skladovat v chladu.

Sterilovaná rajčata ve sladkokyselém nálevu

Jako skvělý příkrm se hodí právě sterilovaná rajčata. Na sterilování zásadně vybírejte pevné, dobře vyzrálé a pěkně vybarvené plody. Ty operte, zbavte stopek a ukládejte do vyčištěných sklenic celé. Větší plody můžete rozkrájet na čtvtky. Společně s rajčaty vložte do sklenic ještě vždy 1 bobkový list, ½ lžičky hořčičného semínka a zrnko či dvě nového koření na sklenici.

Na zalití si připravte horký nálev z 0,85 l vody, 50 g cukru, 30 g soli, ten svařte a poté do něj přidejte 0,12 l octa.

Uzavřené naplněné sklenice s rajčaty a nálevem sterilujte 20 minut při teplotě 90 °C ve vodní lázni.

Rajčatová marmeláda

Možná jste zvyklí jen na klasické marmelády z ovoce, například na jahodovou nebo rybízovou, ale velmi lahodná marmeláda může vzniknout i z rajčat. Kromě 1 kg rajčat budete potřebovat ještě

  • 1 pomeranč,
  • několik lžic vody,
  • 700 g cukru,
  • kousek skořice
  • ½ lžíce kyseliny citronové
  • kousek zázvoru.

Nejdříve rajčata pečlivě omyjte, pokrájejte na kousky a v hrnci k nim přidejte vodu. Za neustálého míchání je třeba rajčata rozvařit. Dobře omytou kůru z pomeranče dostatečně povařte v několika lžičkách vody a pak ji najemno nakrájejte. Přes jemné síto propasírujte ještě horká rajčata. Pak je dejte znovu vařit a přidejte k nim povařenou pomerančovou kůru a nadrobno nakrájený pomeranč, ale bez jadérek. Koření vložte do malého cedníčku anebo zabalte do gázy a společně povařte.

Jakmile vše dostatečně zhoustne, koření vyndejte, do směsi přidejte kyselinu citronovu rozpuštěnou v troše vody a cukr. Poté znovu vše chvilku povařte a ještě vřelou směsí plňte připravené čisté sklenice. Hrdlo sklenic před uzavřením dobře otřete, sklenice uzavřete a obraťte dnem vzhůru, aby se vytlačil ven přebytečný vzduch. Nechejte vychladnout a pak uložte do spíže.

 

Kam dále?

Mohlo by Vás také zajímat:

Vypěstujte si vlastní rajčata 1.část

Vypěstujte si vlastní rajčata 2.část

Vlastní zeleninu z vlastního skleníku

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestPrint this page