Jaké bylinky lze běžně pěstovat na zahradě – 2.část

Bylinek na zahradě a v kuchyni není nikdy dost, a proto je tu pokračování bylinkové série?

Jaké bylinky lze běžně pěstovat na zahradě – 2 . část

První část si přečtěte v článku: Jaké bylinky lze běžně pěstovat na zahradě – 1.část

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Tymián se docela obtížně pěstuje ze semen. Jsou totiž tak drobná, že se s nimi špatně manipuluje. Nejlepší je koupit si již vzrostlou sazenici a tu pak v dubnu nebo květnu vysadit na zahradu do záhonu. Vyžaduje chráněné slunné místo. Na zimu jej zakryjte nastýlkou z chvojí. Starší rostlinu můžete množit dělením trsů.

Máta peprná (Mentha peperita)

Máta peprná (Mentha peperita)
Máta peprná (Mentha peperita)

Máta je nezmar, tedy pokud ji vysadíte do zahrady, může se z ní stát dokonce plevel. Rozrůstá se velmi rychle podzemními oddenky. Jedná se o vytrvalou rostlinu množící se vegetativně. Využívá se jako podpůrná léčba při žlučníkových onemocněních.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Od dubna do května vyséváme meduňku na venkovní plochy, doma za okno klidně už v březnu. Na záhonu se vysemeňuje a není třeba ji vysazovat příští rok znovu. Množit ji můžeme také dělením trsů. Sbírá se k sušení na čaj a za čerstva se využívá do letních chlazených nápojů.

Meduňku nejen do kuchyně! Uvolněte se a dejte si uvolňující meduňkovou koupel. Jak na to? Zde je návod: Dopřejte si uvolňující meduňkovou koupel

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

Snese polostín, je mrazuvzdorný a začíná rašit brzy na jaře. Často již v březnu můžete z libečku sbírat první listy a využívat je do pokrmů. S libečkem jako s dochucovadlem se to nesmí přehnat, jedná se o velmi aromatickou bylinu výrazné chuti.

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Jednoletka dorůstající výšky okolo 1 metru. Výsev je nejvhodnější na osluněný záhon, a to až od května. Půdu udržujeme vlhkou, ale ne přemokřenou, na živiny v půdě je naprosto nenáročný. Sklizeň může probíhat průběžně od června do září.

Kerblík setý (Anthriscus cerefolium)

Jedná se o jednoletou bylinu vonící podobně jako anýz. Dává přednost vlhčím stanovištím a stínu nebo polostínu. V kuchyni se používá stejně jako petrželka – do pomazánek, polévek salátů nebo na vaječné pokrmy. Vysemeňuje se, tudíž je snadné jej pěstovat.

Estragon (Artemisia dracunculus)

Koncem dubna předpěstujte estragon na okně, v květnu přesaďte ven na chráněné stanoviště na slunci nebo v polostínu. Pelyněk estragon má dvě formy – ruskou a francouzskou. Francouzská forma není zcela mrazuvzdorná. Je třeba ji přezimovat jako hrnkovou rostlinu.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Výsev oregana je ideální do pařeniště, vzrostlé sazeničky pak přepícháme na záhony až v druhé polovině května. Jedná se o víceletou rostlinu velmi podobnou majoránce. Je velice odolná a k růstu nepotřebuje mnoho živin. Slunné místo na skalce je pro ni to pravé.

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Jemně vonící letnička dorůstající výšky asi půl metru je nejběžnějším léčebným prostředkem na zkažený žaludek. Používá se také jako léčebný prostředek ke snížení horečky anebo jako analgetikum. Když pěstovat heřmánek, tak ve velkém. Miluje slunná stanoviště a nezaplevelené záhony. Na vhodném stanovišti dokáže často přezimovat, a to až 3 roky.

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

Máme-li na zahradě starší trsy pažitky, v březnu je rozdělujeme. Začínáme-li pažitku pěstovat, vysejeme si ji přímo do půdy, třeba již v dubnu, klidně ale i později. Potřebuje vlhkou půdu dostatečně zásobenou živinami. Květy včas odstraňujeme, sklízet můžeme průběžně po celý rok. V zimě se dá pohodlně pěstovat v květináči na okenním parapetu.

Saturejka horská (Satureja montana)

Koncem dubna si předpěstujte rostliny doma na okenním parapetu. Ven je však vysaďte až po Zmrzlých mužích. Zvolte slunné a suché stanoviště. Nehnojte ji. V čerstvém i sušeném stavu je ideální pro dochucování luštěninových pokrmů a také pokrmů masitých.

Koriandr setý (Coriandrum sativum)

Vyséváme jej v průběhu měsíce dubna. Na pěstování je nenáročný. Vyžaduje pouze pravidelnou zálivku. Nesmí ale stát ve vodě. Je považován za afrodiziakum. V kuchyni slouží k dochucení jehněčího masa a při žvýkání čerstvých listu příjemně osvěžuje dech.

 

[ hana-code-insert ] '’GOOGLE’' is not found