Papriky – recepty a jiné jejich způsoby zpracování

Papriky a jejich způsoby uložení pro pozdější konzumaci

Paprika je žádanou zeleninou na našem stole. Zeleninovou papriku lze uschovat při teplotě 1°C až po dobu 6 týdnů. Máme-li jí ale přebytek vlastních výpěstků, můžeme ji zpracovat například společně s rajčaty na lečo, nebo ji nakládat se zelím, případně sterilovat jako pikantní zeleninu.

Recept – Kysané paprikové lusky plněné kysaným zelím

Paprikovým luskům odkrojíme stopky a tak vyndáme i jadřince s kouskem dužniny. Papriky propláchneme a odstraníme zbytky semínek. Paprikové lusky ukládáme do kameninových, případně skleněných nádob a ručně je upěchujeme. Na zalití si připravíme solný nálev. 80 gramů soli rozpustíme v 1 litru vody. Papriky musí být v nálevu celé ponořené, a tak je v nádobě zafixujeme nejlépe dřevěnou vzpěrou. Nádobu uzavřeme a paprikové lusky v ní necháme kysat.

Papriky, které jsou již vykysané, vyndáme z nálevu a opláchneme je. Naplníme kysaným zelím. Zelí do paprik vtlačujeme tak, že vyplníme celý prostor uvnitř paprik, ale zároveň opatrně, abychom je nenatrhli. Zelím naplněné papriky ukládáme do 1 litrových sklenic a zaléváme je připraveným nálevem. Nálev má být ve sklenici 1 cm pod okrajem.

Uvádíme suroviny na 10 litrů nálevu. Vyrobíme si jej ze 7 litrů vody, kterou zahřejeme na 80 °C. Přidáme 0,8 kg cukru, 2,5 l octa. Promícháme a nálevem zalijeme papriky ve sklenicích. Sterilujeme půl hodiny při teplotě vodní lázně 85°C.

Recept – Nakládaná pikantní zelenina

Na 8 sklenic po 350 ml budete potřebovat:

  • po 2 kusech od každé barvy – červenou, žlutou a zelenou papriku,
  • 4 menší cibule,
  • 4 ks mrkve,
  • 2 ks cukety,
  • 250 g zelí
  • 1 balíček směsi Pikanty nebo Pikant Fixu.

Papriky omyjeme a ostatní zeleninu očistíme. Papriky nakrájíme na proužky, zelí nakrouháme a ostatní zeleninu nakrájíme na menší kousky. Podle návodu na obalu připravíme zálivku z Pikant Fixu nebo z Pikanty. Hotovým ještě horkým nálevem zaléváme zeleninu uloženou ve sklenici. Takto připravenou zeleninu již není potřeba sterilovat, což je výhodné, neboť zelenina si zachová veškeré vitamíny.

paprika

Recept – Lečo z paprik a rajčat

Na 4 sklenice po 375 ml si připravte

  • 1 kg rajčat,
  • 0,5 kg krájené zelené papriky,
  • 0,5 kg krájené červené papriky,
  • 1 l vody,
  • 1 zeleninový bujón,
  • 2 stroužky česneku,
  • 6 polévkových lžic kečupu,
  • 1 sáček pomůcky ke konzervování,
  • 3 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 1/8 litru vody na přípravu bujónu.

Rajčata s vodou v hrnci přivedeme k varu. Vaříme je, dokud jim nepopraskají slupky. Vodu scedíme, rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nakrájená rajčata promačkáme na kaši a můžeme i přecedit. V 1/8 l vody rozvaříme zeleninový bujon, utřený česnek a mletou papriku, vše společně vaříme cca 3 minuty. Promícháme s konzervační pomůckou a rajským protlakem až na konec přimícháme krájené papriky.

Ještě horkým lečem plníme zavařovací sklenice až po okraj. Uzavřené sklenice postavíme na plech, do 2 cm výšky nalijeme na plech vodu a vložíme do trouby. Zavařujeme po dobu cca 40 minut při 90 °C.

 

Přečtěte si také:

Jak zpracovat úrodu paprik

Vlastní zelenina z vlastního skleníku

Jak uskladnit houby

Pěstování paprik

Chilli a pálivé papričky

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print