Papriky – recepty a jiné jejich způsoby zpracování

Papriky a jejich způsoby uložení pro pozdější konzumaci

Paprika je žádanou zeleninou na našem stole. Zeleninovou papriku lze uschovat při teplotě 1°C až po dobu 6 týdnů. Máme-li jí ale přebytek vlastních výpěstků, můžeme ji zpracovat například společně s rajčaty na lečo, nebo ji nakládat se zelím, případně sterilovat jako pikantní zeleninu.

Recept – Kysané paprikové lusky plněné kysaným zelím

Paprikovým luskům odkrojíme stopky a tak vyndáme i jadřince s kouskem dužniny. Papriky propláchneme a odstraníme zbytky semínek. Paprikové lusky ukládáme do kameninových, případně skleněných nádob a ručně je upěchujeme. Na zalití si připravíme solný nálev. 80 gramů soli rozpustíme v 1 litru vody. Papriky musí být v nálevu celé ponořené, a tak je v nádobě zafixujeme nejlépe dřevěnou vzpěrou. Nádobu uzavřeme a paprikové lusky v ní necháme kysat.

Papriky, které jsou již vykysané, vyndáme z nálevu a opláchneme je. Naplníme kysaným zelím. Zelí do paprik vtlačujeme tak, že vyplníme celý prostor uvnitř paprik, ale zároveň opatrně, abychom je nenatrhli. Zelím naplněné papriky ukládáme do 1 litrových sklenic a zaléváme je připraveným nálevem. Nálev má být ve sklenici 1 cm pod okrajem.

Uvádíme suroviny na 10 litrů nálevu. Vyrobíme si jej ze 7 litrů vody, kterou zahřejeme na 80 °C. Přidáme 0,8 kg cukru, 2,5 l octa. Promícháme a nálevem zalijeme papriky ve sklenicích. Sterilujeme půl hodiny při teplotě vodní lázně 85°C.

Recept – Nakládaná pikantní zelenina

Na 8 sklenic po 350 ml budete potřebovat:

  • po 2 kusech od každé barvy – červenou, žlutou a zelenou papriku,
  • 4 menší cibule,
  • 4 ks mrkve,
  • 2 ks cukety,
  • 250 g zelí
  • 1 balíček směsi Pikanty nebo Pikant Fixu.

Papriky omyjeme a ostatní zeleninu očistíme. Papriky nakrájíme na proužky, zelí nakrouháme a ostatní zeleninu nakrájíme na menší kousky. Podle návodu na obalu připravíme zálivku z Pikant Fixu nebo z Pikanty. Hotovým ještě horkým nálevem zaléváme zeleninu uloženou ve sklenici. Takto připravenou zeleninu již není potřeba sterilovat, což je výhodné, neboť zelenina si zachová veškeré vitamíny.

paprika

Recept – Lečo z paprik a rajčat

Na 4 sklenice po 375 ml si připravte

  • 1 kg rajčat,
  • 0,5 kg krájené zelené papriky,
  • 0,5 kg krájené červené papriky,
  • 1 l vody,
  • 1 zeleninový bujón,
  • 2 stroužky česneku,
  • 6 polévkových lžic kečupu,
  • 1 sáček pomůcky ke konzervování,
  • 3 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 1/8 litru vody na přípravu bujónu.

Rajčata s vodou v hrnci přivedeme k varu. Vaříme je, dokud jim nepopraskají slupky. Vodu scedíme, rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nakrájená rajčata promačkáme na kaši a můžeme i přecedit. V 1/8 l vody rozvaříme zeleninový bujon, utřený česnek a mletou papriku, vše společně vaříme cca 3 minuty. Promícháme s konzervační pomůckou a rajským protlakem až na konec přimícháme krájené papriky.

Ještě horkým lečem plníme zavařovací sklenice až po okraj. Uzavřené sklenice postavíme na plech, do 2 cm výšky nalijeme na plech vodu a vložíme do trouby. Zavařujeme po dobu cca 40 minut při 90 °C.

 

Přečtěte si také:

Jak zpracovat úrodu paprik

Vlastní zelenina z vlastního skleníku

Jak uskladnit houby

Pěstování paprik

Chilli a pálivé papričky

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli. Díky za sdílení.Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestPrint this page