Jak sklízet a skladovat jablka

Jablka patří k nejrozšířenějšímu ovoci u nás. Existuje velké množství jejich odrůd, obecně se dělí na letní (sklízejí se od července do srpna), podzimní (sklízejí se v září) a zimní (trhají se až na konci října).

Jablko je velmi bohaté na vitamíny, především vitamíny C a B, pak také na minerály – železo, vápník, zinek, hořčík a draslík – a je také skvělým zdrojem vlákniny.

Jak sklízet  

Jablka se sklízí podle jednotlivých odrůd od konce července až do října. Sklízet by se měla ve dnech, kdy je suché počasí, aby během sběru nenavlhla. Trhat můžete buď ručně, nebo pomocí česáčku. Pokud češete jablka s tímto pomocníkem, uchopte do česáčku vždy jen jedno jablko, aby se plod neponičil. Poničená jablka neskladujte, dlouho by nevydržela. Vyrobte z nich křížaly, přesnídávky, nebo je rovnou snězte.

Česáček na ovoce Fiskars
Česáček na ovoce Fiskars

Pokud jablka češete ručně, zkuste nejprve jablkem pootočit. Jestli se plod sám oddělí stopkou od větve, je čas na sklizeň. Ovoce trhejte vždy se stopkou, tak je to přirozené a šetrné. Dalším vodítkem, že nastala doba sběru, vám může být barva jablek. Zelená jablka sklízejte, až se zbarví do zeleno žluta. Červená tehdy, až bude jejich barva sytá a tmavá.

česáček na ovoce Gardena sběrač ovoce Gardena

Jak skladovat

Při správném skladování vydrží jablka až do jara. To se ale netýká letních odrůd, ty jsou určeny k přímé spotřebě. Ostatní odrůdy skladovat můžete a to nejlépe ve sklepě, kde je chlad a stálá teplota. Sklep byste měli nejprve vysířit a vybílit vápnem kvůli dezinfekci. Jablka neuchovávejte poblíž zeleniny (cibule, řepa, celer), která má výrazné aroma. Ovoce by mohlo načichnout.

Plody nesmí nikdy ležet na sobě. Vyskládejte je jednotlivě vedle sebe do dřevěných bedýnek. Naše prababičky prý balily každé jablko do hedvábného kapesníčku. Další alternativou je vyskládat bedýnku polystyrénem nebo fixační fólií s bublinkami. Jablka pak uložte dovnitř. Tento způsob uskladnění používejte v případě, že bedýnku uložíte na balkon, do garáže nebo ven. Ochráníte tak ovoce před zmrznutím. Jakmile zjistíte, že se jablka kazí, vyhoďte je.