Papriky – recepty a jiné jejich způsoby zpracování
Papriky a jejich způsoby uložení pro pozdější konzumaci
Paprika je žádanou zeleninou na našem stole. Zeleninovou papriku lze uschovat při teplotě 1°C až po dobu 6 týdnů. Máme-li jí ale přebytek vlastních výpěstků, můžeme ji zpracovat například společně s rajčaty na lečo, nebo ji nakládat se zelím, případně sterilovat jako pikantní zeleninu.
Recept – Kysané paprikové lusky plněné kysaným zelím
Paprikovým luskům odkrojíme stopky a tak vyndáme i jadřince s kouskem dužniny. Papriky propláchneme a odstraníme zbytky semínek. Paprikové lusky ukládáme do kameninových, případně skleněných nádob a ručně je upěchujeme. Na zalití si připravíme solný nálev. 80 gramů soli rozpustíme v 1 litru vody. Papriky musí být v nálevu celé ponořené, a tak je v nádobě zafixujeme nejlépe dřevěnou vzpěrou. Nádobu uzavřeme a paprikové lusky v ní necháme kysat.
Papriky, které jsou již vykysané, vyndáme z nálevu a opláchneme je. Naplníme kysaným zelím. Zelí do paprik vtlačujeme tak, že vyplníme celý prostor uvnitř paprik, ale zároveň opatrně, abychom je nenatrhli. Zelím naplněné papriky ukládáme do 1 litrových sklenic a zaléváme je připraveným nálevem. Nálev má být ve sklenici 1 cm pod okrajem.
Uvádíme suroviny na 10 litrů nálevu. Vyrobíme si jej ze 7 litrů vody, kterou zahřejeme na 80 °C. Přidáme 0,8 kg cukru, 2,5 l octa. Promícháme a nálevem zalijeme papriky ve sklenicích. Sterilujeme půl hodiny při teplotě vodní lázně 85°C.
Recept – Nakládaná pikantní zelenina
Na 8 sklenic po 350 ml budete potřebovat:
- po 2 kusech od každé barvy – červenou, žlutou a zelenou papriku,
- 4 menší cibule,
- 4 ks mrkve,
- 2 ks cukety,
- 250 g zelí
- 1 balíček směsi Pikanty nebo Pikant Fixu.
Papriky omyjeme a ostatní zeleninu očistíme. Papriky nakrájíme na proužky, zelí nakrouháme a ostatní zeleninu nakrájíme na menší kousky. Podle návodu na obalu připravíme zálivku z Pikant Fixu nebo z Pikanty. Hotovým ještě horkým nálevem zaléváme zeleninu uloženou ve sklenici. Takto připravenou zeleninu již není potřeba sterilovat, což je výhodné, neboť zelenina si zachová veškeré vitamíny.
Recept – Lečo z paprik a rajčat
Na 4 sklenice po 375 ml si připravte
- 1 kg rajčat,
- 0,5 kg krájené zelené papriky,
- 0,5 kg krájené červené papriky,
- 1 l vody,
- 1 zeleninový bujón,
- 2 stroužky česneku,
- 6 polévkových lžic kečupu,
- 1 sáček pomůcky ke konzervování,
- 3 kávové lžičky sladké mleté papriky
- 1/8 litru vody na přípravu bujónu.
Rajčata s vodou v hrnci přivedeme k varu. Vaříme je, dokud jim nepopraskají slupky. Vodu scedíme, rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nakrájená rajčata promačkáme na kaši a můžeme i přecedit. V 1/8 l vody rozvaříme zeleninový bujon, utřený česnek a mletou papriku, vše společně vaříme cca 3 minuty. Promícháme s konzervační pomůckou a rajským protlakem až na konec přimícháme krájené papriky.
Ještě horkým lečem plníme zavařovací sklenice až po okraj. Uzavřené sklenice postavíme na plech, do 2 cm výšky nalijeme na plech vodu a vložíme do trouby. Zavařujeme po dobu cca 40 minut při 90 °C.
Přečtěte si také:
Jak zpracovat úrodu paprik
Vlastní zelenina z vlastního skleníku
Jak uskladnit houby
Pěstování paprik
Chilli a pálivé papričky