Ochrana proti hnědnutí thůjí

Příčinou proč hnědnou thůje a příbuzné rostliny a keře může být několik

  • choroby
  • napadením škůdcem
  • nedostatek ve výživě

Okrasné jehličnany může napadat několik škůdců a houbových chorob, které následně způsobí hnědnutí jehličí.

 

Škůdce – Molovka thůjová ( Argyresthia thuiella )

 

U thují je to například škůdce Molovka thůjová. Tento malý motýl naklade vajíčka a vylíhlé larvy se zavrtávají do nových větviček. Tímto rostlinu oslabují a dochází k hnědnutí a uschnutí větviček. Někdy je vidět malá „vyvrtaná“ dírka do větve.

 

Molovka klade vajíčka v černu, kdy se také doporučuje udělat postřik  přípravkem Decis Mega, postřik je možné v průběhu léta zopakovat.

Použití Decis Mega pro ošetření okrasných rostlin

[table id=5 /]

Přípravek Decis MEGA můžete také použít proti savým a žravým škůdcům na ovoci a zelenině.

 

Choroby thůjí

U thují jsou to nejčastěji tyto choroby, které způsobují hnědnutí:

  • Didymascella thujina
  • Kabatina thujae

Od května mohou být na jehličí malé tmavohnědé oválné plodnice.

V létě a koncem léta jsou pak příznaky viditelnější. Na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky. Někdy to mohou být naduřelé polštářkovité plodnice.

Pro ošetření se doporučuje přípravek Dithane DG. Provádí se na konci května a po cca třech týdnech se opakuje

 

Nedostatky ve výživě

Atypické zbarvení jehličí způsobuje většinou nějaký přebytek nebo nedostatek ve výživě

Přesolení

Zejména živé ploty u cest a chodníku trpí velkým přesolením, kdy se vyplavuje do půdy v průběhu zimy posypová sůl

Nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku a přesolení jsou  nejčastější příčiny hnědnutí thůjí.

Jako základní opatření je postřik keřů Hořkou solí.

Hořká sůl je hnojivo  v  krystalické  formě.  Umožňuje  hnojením  na  list  rychle  odstranit  příčiny  akutního nedostatku  hořčíku  v rostlinách.  Používá  se výhradně  v roztoku  k listové aplikaci.  Aplikuje  se ve  2 až  5% koncentraci  na list postřikovačem  nejčastěji společně s pesticidy  při ošetření  proti škodlivým  činitelům  u  polních plodin. Doporučujeme proto  kombinaci  s pesticidem  předem vyzkoušet  a konzultovat  s výrobcem  pesticidu. Hořká  sůl je  rostlinami  dobře  snášena.

Hořká sůl se používá také u listnatých dřevin proti žloutnutí listů nebo zvyšuje plodnost u ovoce a zeleniny.

Proč postřik?

Díky postřiku dodáme rostlině rychle chybějící živinu. Postřik je lépe a rychleji rostlinou přijímán, než když si rostlina bere živiny z půdy.

Proč hořčík?

Hořčík, který je základní stavební látkou listové zeleně (chlorofylu) a jehož nedostatek má za následek žloutnutí listů, resp. hnědnutí jehličí.

 

Další příčiny hnědnutí jehličí

  • Sucho, nedostatečná závlaha
  • velká hustota, rostliny nasázeny velmi blízko sebe
  • špatná půda, málo organická a hodně jílovitá

 

[ hana-code-insert ] '’GOOGLE’' is not found

Napsat komentář