Bazalka – bylinka nejen do salátu

Bazalka patří k velmi oblíbeným bylinkám, které pěstujeme nebo si kupujeme. Nejčastěji se používá do salátů nebo při přípravě jídel středomořské kuchyně. Bazalka má ale daleko širší a rozmanitější využití.

Bazalka pravá

Bazalka pravá – Ocimum Basalicum, patří do skupiny rostlin hluchavkovité – Lamiaceae.

Bazalka je jednoletá rostlina, je výška je mezi 25-60 cm dle pěstované odrůdy. Listy jsou většinou zelené, ale známé jsou i červeno-listé odrůdy. Celá rostlina silně voní. Kvete v květnu až srpnu, květy jsou bílé nebo purpurové.

Tato oblíbená bylinka pochází z jižní Asie a postupně se přes jižní Evropu rozšířila až k nám. Odedávna se pěstuje jako kořeninová, léčivá i medonosná rostlina.

Pěstování bazalky

Sazenice bazalky si předpěstujeme. Výsev semen do sadbových misek se provádí v březnu a dubnu. Malé rostlinky je vhodné jednou přepichovat. Při výšce 8-10 cm přesazujeme do většího květináče nebo ven.

Předpěstované sazenice bazalky - foto:  Alice Henneman
Předpěstované sazenice bazalky – foto: Alice Henneman

Ven vysazujeme až ke konci května za teplejších dní. Velmi úspěšné je pěstování bazalky a jiných bylinek v samozavlažovacím truhlíku. Ven bazalku vysazujeme na chráněné a slunné stanoviště do kypré půdy. Pro výsev použijeme substrát pro výsev, pro další dopěstování lze využít zahradnický substrát nebo speciální substrát na bylinky. Pro vypěstování kompaktního keříku je nutné zaštipovat kvetoucí výhony.

Sklízíme nať s lístky, použijeme buď čerstvé nebo je sušíme na stinném místě. Sušenou bazalku skladujeme dobře uzavřenou a v tmavé nádobě, aby neztrácela vůni a nenavlhla. Lze ji úspěšně skladovat i zmrazenou.

Odrůdy bazalky pravé

Pěstuje se několik odrůd bazalky pravé, zde je přehled odrůd z nabídky firmy Semo:

  • CINAMONETTE – vůně s nádechem skořice a anýzu, olivově zelené listy, purpurové květy
  • COMPAKT – výrazně kořeněné listy, drobné lístky
  • DARK GREEN – Silně aromatické, velké tmavozelené listy, vhodné do omáček a rajčatových salátů nebo k těstovinám.
  • LETTUCE LEAF – odrůda vysoká 40 – 50 cm, listy velké, široce oválné. Vhodná k těstovinám, jemně aromatická.
  • LIME – Díky kombinaci bazalkové a výrazné citrónové vůni je tato odrůda ideální ke kořenění rybích pokrmů. Menší listy, bílé květy.
  • MAMMOLO GENOVESE – menší  s výrazně aromatickou natí, je vhodná pro výrobu bazalkového oleje
  • MÁNES – drobnolistá s jemnou bazalkovou vůní se sladkým nádechem
  • PURPLE OPAAL – Růžově kvetoucí bazalka, list má tmavě purpurovou barvu, k ochucená rýžových pokrmů
  • PURPLE RUFFLES – Netradiční aromatická a dekorativní odrůda. Listy jsou tmavě purpurové. Ke zdobení pokrmů.
  • RED RUBIN – Pevné purpurové listy. Příjemná tradiční vůně a aroma.
  • SIAM QUEEN – Aromatická, kompaktní, velmi atraktivní bazalka, vhodná do truhlíků. Růžové květy.

Využití bazalky v kuchyni

Nejčastější využití bazalky je v kuchyni. Je výborná jako koření. Má silně aromatickou silici. Používá se zejména pro středomořskou kuchyni. Je součástí provensálského koření. Vhodná pro přípravu pokrmů z mlétého masa, ryb nebo zvěřiny.

Čerstvá bazalka se nejčastěji využívá do salátů a omáček.

Salát s rajčaty, mozzarellou a bazalkou ( foto: Feelgoodpics)
Salát s rajčaty, mozzarellou a bazalkou ( foto: Feelgoodpics)

Bazalkový olej

Olej můžeme využít pro ochucení různých salátů nebo jiných zeleninových pokrmů. Olej vyrobíme z hrsti čerstvě natrhaných listů bazalky a 0,5 litru kvalitního oleje. Listy umyjeme, osušíme ubrouskem a vložíme do čisté láhve. Vše zalijeme olejem. Láhev uzavřeme a necháme na světlém místě 2-3 týdny vylouhovat. Následně celý roztok přecedíme přes sítko. Uchováváme v chladnu v hnědé nebo zelené láhvi.

Bazalka léčí a pomáhá

Bazalka se řadí mezi léčivé bylinky. Má příznivé účinky na nervovou soustavu, zlepšuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Bazalka obsahuje třísloviny, které mají v malých dávkách stahující účinek zastavující krvácení.

Při horečkách lze bazalku použít do čaje. Mast z bazalky použijeme na rozpraskanou kůži a rty.

[ hana-code-insert ] '’GOOGLE’' is not found

 

Napsat komentář