Máty: aromatické, léčivé a chutné zahradní bylinky

Máta, jedna z nejdéle používaných léčivých rostlin, nesmí chybět v žádném bylinkovém záhonku.

Původ názvu léčivky není úplně jasný. Latinské slovo „mente“ znamená myšlenka. Dříve se totiž věřilo, že máta posiluje mozkovou činnost, ba dokonce že její jedinečné aroma vyvolává schopnosti, které umožňují předvídat budoucnost. Další možností je, že byla pojmenována podle starořecké bohyně Minthé.

Esence izolované z máty používaly již starověké civilizace. Je také zdrojem přírodního mentolu, jehož zklidňující účinky na poraněnou či popálenou pokožku jsou známy více než 3 000 let. Řekové věřili v její afrodiziakální účinek, a proto ženichy na svatbách zdobil a sebevědomí jim dodával mátový věneček.

Ostrá vůně mentolu nebo jemné ovocné aroma

Máty jsou to vytrvalé byliny s hranatou lodyhou patřící do čeledi hluchavkovitých. Rostou na všech kontinentech. Nejvíce prospívají v oblasti kolem Středozemního moře. Dorůstají do výšky až 80 cm, kvetou celé léto a plodem je nenápadná tvrdka.

Taxonomie rodu Mintha je složitá, na přesném počtu druhů se odborníci dodnes neshodli. Jednotlivé druhy se totiž mezi sebou mohou křížit. Máty vzniklé mezidruhovým křížením se většinou množí pouze vegetativně (řízkováním).

Máta je rovněž pro své kulinářské využití v centru pozornosti šlechtitelů, kteří se snaží uvést na trh kultivary a variety jedinečných vlastností. Vznikají tak odrůdy vonící po citrónu nebo jiném ovoci, ba dokonce po čokoládě. Kultivary jsou většinou odvozeny od máty peprné, ale pro svoji jedinečnost si zaslouží vlastní pojmenování.

Samotná Máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Druhové jméno „peprná“, vystihuje podstatu mentolu: pálí až chladí. Množí se pouze vegetativně.

  • Máta citrónová je botanicky rovněž máta peprná. Varieta se jmenuje „citrata“. Ve specializovaných zahradnictvích nalezneme mnoho dalších variant, například „lemon“ nebo „grep“.
  • Máta kadeřavá je bylinka se světle zelenými, zvlněnými, dekorativními lístky. Čaj z ní připravený pomáhá při zánětech horních cest dýchacích.
  • Máta peprná varieta chocolate je skvělým doplňkem nápojů a dezertů. Odborníci se sice shodují, že po čokoládě nevoní (avšak někteří degustátoři tvrdí opak). Ke jménu možná přispěla nahnědlá barva stonku.
  • Máta jahodová varieta Almira opravdu voní po jahodách. Je surovinou pro přípravu výborného čaje a sirupu.
máta, mátový čaj

Rostou takřka kdekoliv

Všechny máty jsou velmi jednoduché na pěstování. Porostou na zahradě i v truhlíku či květináči za oknem, na slunci i v polostínu. Na půdu jsou trochu náročnější, potřebují vlhký a humózní substrát.

Na volném pozemku je vhodné jejich růst usměrnit, protože se rychle rozrůstají. Krásně se budou vyjímat ve venkovních pěstebních nádobách nebo bylinkových spirálách.

Jsou mrazuvzdorné, trsy se na podzim zastřihují.

S přítomností mát postupně začnou ze zahrady mizet například myši, které si, na rozdíl od člověka, jejich vůni neoblíbily.

Léčivé účinky máty

  • Máta peprná v sobě skrývá asi 40 látek (třísloviny, flavonoidy a hořčiny), z nichž mnohé mají blahodárné účinky na gastrointestinální trakt a podporují chuť k jídlu.
  • V řapících a stoncích jsou obsaženy terpeny a řada dalších sloučenin majících insekticidní účinky (odpuzují hmyz).
  • Její nejvýznamnější složkou je mentol, který se využívá v kosmetickém průmyslu i v potravinářství.
  • Nať se doporučuje sklízet v poledne, kdy obsahuje nejvíce účinných látek.
  • Správně připravený čaj silně voní, máme-li možnost, použijeme raději rostlinu čerstvou než sušenou.

Čerstvé listy všech mát nacházejí využití v kuchyni. Hodí se do salátů, marinád i k ochucení masa. V létě dochutí zmrzliny, limonády i alkoholické nápoje.

Recept: hustá mátová limonáda

S pomocí mixéru připravíme hustou, napěněnou limonádu ve stylu frappé, ideální pro letní zahradní posezení.

Potřebujeme:

  • 2 velké citróny nebo limetky (či jejich kombinaci) nakrájené na kousky. Citróny a limetky s kůrou chemicky neošetřenou nemusíme loupat. V opačném případě kůru odstraníme.
  • Šťávu z jednoho celého citrónu
  • Hrst čerstvých mátových lístků
  • 5 šálků vody
  • 1 šálek drceného ledu
  • Půl šálku cukru

Citróny a limetky nakrájíme na kousky, mátové listy nahrubo nasekáme a vložíme do mixéru. Dále přidáme vodu, citrónovou šťávu a cukr dle chuti. Zpracováním v mixéru dosáhneme požadované napěněné, až krémové konzistence. Potom směs přecedíme přes jemné sítko.

Limonádu necháme vychladit a dozdobíme čerstvými mátovými lístky.

Dle chuti ředíme perlivou nebo neperlivou vodou. Přidáním doušku vodky nebo jiného alkoholu získáme lahodný aromatický koktejl.