Dýně v kuchyni a recept na dýňový cheesecake

Používáte dýni v kuchyni, nebo se jí raději vyhýbáte obloukem? Znáte pouze recept na dýňovou polévku, nebo vyhledáváte i další zajímavé kombinace? V oddělení ovoce a zeleniny najdete velký výběr všech možných odrůd, od té nejznámější Hokaido přes máslovou až po špagetovou dýni. Výběr necháme na vás.

Nicméně pokud vás zajímá, co tento druh zeleniny obsahuje či jak si s ním poradit, tak čtěte dále.

Co v dýni najdeme?

Dýně patří mezi tykve, z čehož vyplývá, že je příbuzná cuketě či patizonu. Jako i tato zelenina obsahuje dýně velké množství vody, a to až 90 %. Její další část pak tvoří lehce stravitelná vláknina, která čistí náš organizmus od toxinů. A pozor! Pro ty, kteří touží shodit nějaké to kilo – nejen, že vláknina na sebe dokáže vázat tuky, ale především napomáhá k pocitu sytosti po delší dobu, což je v dietě ideální. Ani nízká nutriční hodnota dýně pak není k zahození.

Dále v ní najdeme celou řadu vitamínů (vitamín C, B1, B2), kyselinu pantotenovou, nikotinovou, fruktózu a minerály jako měď, železo, hořčík a draslík. I pro náš imunitní systém je to prostě jednička.

Dýně a kuchyně

Lidé se dýni často vyhýbají, protože neví, co si s ní počít. Ano, její zpracování je většinou náročnější, jelikož bývá celkem tuhá, ale i přesto to stojí za to. Pro někoho bude možná překvapující, že ji lze připravit jak nasladko, tak naslano – polévky, pyré, placičky, bábovky, koláče, cheesecaky, muffiny, rizoto, nakládaná dýně, pečená dýně s kuskusem a mnoho dalších receptů. Zkrátka fantazii se zde meze nekladou.

Tak co říkáte, nedali byste si tuhle barevnou krásku?! Pokud máte chuť experimentovat, můžete zkusit slibovaný recept na dýňový cheesecake.

Dýňový cheesecake – suroviny

  • půlka dýně
  • 100 g vloček
  • 40 g kokosu
  • 30 g kokosového oleje
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • mléko dle konzistence
  • sladidlo dle chuti (protein, flavdrops, med, hnědý cukr…)
  • trocha pudingu
  • půlka vaničky tvarohu
  • skořice dle chuti
  • oříšky dle chuti

Tip: Do dýňové směsi můžeme přidat vyšlehané bílky

Dýňový cheesecake – postup

Oloupanou a nakrájenou dýni rozvaříme do měkka se skořicí a rozmixujeme do jemné konzistence.

Mezitím si připravíme korpus. Zamícháme vločky s kokosem, rozpuštěným kokosovým olejem, sladidlem a kakaem. Do vzniklé směsi přidáme vajíčko a podle konzistence i mléko (těsto však nesmí být příliš řídké).

Z těsta vypracujeme korpus do formy vyložené pečícím papírem a dáme vychladit do ledničky.

Do alespoň trochu vychladlé dýňové směsi přidáme tvaroh a domácí uvařený vanilkový pudink na zpevnění směsi (stačí malé množství). Vše řádně zamícháme a dochutíme sladidlem.

Korpus na několika místech propíchneme vidličkou a nalijeme na něj připravenou náplň.

Na závěr ještě posypeme oloupanými a nakrájenými mandličkami nebo jinými oříšky. Pečeme na 170 stupňů 30 minut dozlatova.

Dobrou chuť!