3 skvělé tipy na zpracování třešní

 

Třešně a višně a jejich způsoby zpracování a uskladnění

Třešně milujeme jako čerstvé, ale i v podobě vynikajících marmelád anebo v cukrovém nálevu. A což teprve višně naložené v brandy. Máte-li na své zahradě vícero těchto ovocných stromů, pořiďte si pro usnadnění práce odpeckovač pro jejich zpracování.

Již delší dobu jsou známi i kříženci s třešněmi takzvané sladkovišně, ovšem ty jsou určené spíše k okamžité spotřebě, než k dlouhodobému uskladnění po dalším zpracování.

Odpeckovač třešní DELÍCIA
Odpeckovač třešní DELÍCIA ( foto: Tescoma )

Pozor na vrtuli třešňovou

Časné odrůdy třešní jsou vhodné pro zavařování, neboť je nestihne napadnout vrtule třešňová. Máte-li pozdější odrůdu a k napadení vrtulí již u ní došlo, namočte na hodinu třešně do slabého solného roztoku. Larvy vrtule opustí plody a vy pak plody slané příchuti jednoduše zbavíte propláchnutím studenou vodou.

1. Znáte pastu z třešní a višní?

Na výrobu pasty budete potřebovat 1 kg protlaku z třešní a ½ kg cukru. Nad kastrolem vypeckujte hodně zralé třešně a višně, aby vám z nich nevytekla šťáva jinam. Ovocnou hmotu duste do měkka pod pokličkou. Následně prolisujte přes pasírovací cedník anebo v mlýnku na ovoce. Protlak z třešní za stálého míchání vařte tak dlouho, než se jeho objem zmenší o třetinu. Poté vmíchejte cukr a vařte tak dlouho, dokud pasta není natolik hustá, že neteče.

Připravte si formičky, ty vymažte olejem a do nich vtlačujte pastu. Dobře se osvědčilo také roztírání pasty na olejem pomazaný pečící papír ve vrstvě asi 1 cm vysoké. Pastu je pak potřeba ještě sušit pomalu v troubě při teplotě cca 60 °C. Ve výsledku musí být pasta vláčná a částečně měkká.

Z formiček je třeba pastu vyklepnout, na papíře rozkrájet na kostičky a ty obalit v krupicovém cukru. Následně se třešňové kostky uskladňují v neprodyšných krabičkách.

2. Jak vyrobit jemnou třešňovou marmeládu

Na 1 kg třešní bude zapotřebí 150 g cukru a polovina lžičky kyseliny citronové. Dobře vyzrálé třešně odstopkujeme a v hrnci dusíme pozvolna na mírném ohni tak dlouho, dokud nezměknou a nezačnou se jim odlučovat pecky. Nyní marmeládu protlačte přes hustější sítko, nebo přes pasírovací sáček. Třešně tak zbavíte slupek a pecek.

Rozvar poté smíchejte s cukrem a kyselinou citronovou a vařte jej, dokud nezhoustne natolik, že kapka utvořená na talíři velmi rychle ztuhne. Ještě za horka marmeládu naplňte do ohřátých skleniček, a ty následně uzavřete. Vše sterilizujte asi 5 minut při teplotě cca 85 °C.

3. Vyrobte si vlastní višňové brandy

Na 1 kg višní kyselek budete potřebovat 125 g cukru, 500 ml brandy a 2 lžíce vody. Pevné a dosud nepřezrálé višně opláchněte pod vodou a stopky jim zastřihněte tak, aby na každé višni zbyl malý kousek stopky. Díky tomu nebude z višní vytékat šťáva.

Připravte si vyšší zavařovací láhev, višně do ní nasypte a přelijte je brandy. Sklenici dobře uzavřete a nechejte stát někde na slunci. Jakmile uplynou 2 týdny, brandy z višní slijte, smíchejte s vychladlým cukrovým rozvarem a vše znovu přeceďte přes filtrační papír. Láhve poté uzavřete a nechejte zrát 14 dní.

 

 

Kam dále?

Přečtěte si také:

Jahody – královské ovoce a jeho varianty uskladnění

S vodou zacházejte opatrně – pomůžou vám čerpadla

Jak vybrat nejlepší granule pro vašeho psa